zeewater

Onze zeewater aquaria bestaan uit totaal 13 aquariums waarvan de grootste 5000 liter en de kleinste de haaiencrèche  van 129 liter. Al onze zeewateraquariums zijn zogenaamde tropische zoutwater aquariums met een temperatuur tussen de 25 en 27 graden Celcius. Van de 13 aquariums zijn er 4 zogenaamde speciaal aquariums, 2 vissen aquariums (fish only) en de rest zijn rif aquariums met vissen, koralen, slakken, garnalen etc. vanuit alle tropische zeeën. 1 aquarium hiervan is het haaienaquarium waarin zich geen koralen bevinden vanwege minder goede waterkwaliteit door het voeren, het andere fish only aquarium bevat de specials die ook zeer lastig te houden zijn en vooral een exclusief dieet hebben.

Zee-egels


In dit speciaal aquarium zwemmen de juweelkardinaalbaarzen (Pterapogon Kauderni)en de blauwoogjes (Apogon Leptacanthus) uit de Pacific rond. Beide vissen zijn familie (Apogonidae) van elkaar en zijn beide muilbroeders. De juweelkardinaalbaarsjes komen uitsluitend voor bij de Banggai eilanden van Indonesie.

Ook te zien in dit aquarium zijn de zwarte diadeemzee-egel te herkennen aan de lange giftige stekels. Het is oppassen geblazen voor de verzorger want als hij een stekel aanraakt breekt deze gemakkelijk af in de huid. Aangezien de stekels voorzien zijn van weerhaakjes en groeven zijn deze niet eenvoudig uit de huid te verwijderen, met alle gevolgen van dien.

De zee-egel soort komt voor in lagunes van alle warme Oceanen veelal aan de rotsoppervlakten en op het zand in de nabijheid van koraalriffen.

De reden dat deze beide dieren in dit aquarium zijn ondergebracht is omdat de muilbroeders hun jongen uitspugen tussen de stekels van deze zee-egels ter bescherming van hun jonge kroost.

De jonge visjes zwemmen mee met de zee-egels en verlaten deze pas wanneer zij dat nodig vinden.

IMAG0316

Rode Zee Bak


De Rode Zee is een langgerekte binnenzee gelegen tussen Azië en Afrika. De naam is afkomstig van de rode blauwwieren die af en toe in grote hoeveelheden in deze zee voorkomen waardoor het water een rode schijn kan hebben. Een andere lezing over de herkomst van de naam “Rode Zee” is dat de naam een verwijzing is naar de rode rotsen/bergen die aan de Golf van Akaba uit de zee oprijzen.

De Rode Zee is beroemd vanwege zijn prachtige en uitgestrekte koraalriffen mede dankzij de verbinding met de Indische Oceaan. Deze kustriffen behoren tot rijkste koraalriffen van de wereld en een populaire duikbestemming. In de Rode Zee komen vele soorten steenkoralen en lederkoralen voor. Ook de zeer veel voorkomende vissoorten zoals de Anthias, zeepaardjes, slakken, krabben, kreeften haaien en roggen zijn een lust voor het oog. In dit aquarium hebben wij een mix van vissen en koralen aangebracht die onder andere ook in de Rode Zee voorkomen.

Anemoon Vissen


In dit speciaal aquarium bevinden zich verschillende soorten anemonen en de zeer geliefde driebands anemoonvis. Deze anemoonvis is zeer populair bij zee aquarianen en kinderen, De anemoonvis wordt ook in gevangenschap gekweekt. De vis is zeer levendig, sterk en goedkoop in aanschaf. Een anemoon heeft meestal een vaste bewoner bij zich, de anemoonvis, welke erin diverse soorten zijn.
Dit visje beschermt de anemoon tegen vijanden, en onderhoud de anemoon, omgekeerd zorgt de anemoon voor een veilige thuishaven voor de anemoonvissen, door deze met haar giftige tentakels tegen vijanden te beschermen. Men spreekt hier dan ook wel van symbiose. Het wijfje zet zo’n 150 eieren af die door het mannetje bewaakt worden. Na ongeveer 10 dagen komen de eieren uit. Het blijkt dat alle driebands anemoonvissen (Amphiprion Ocellaris) worden geboren als mannetjes. Tijdens het vormen van koppels verandert de grootste van de twee van geslacht en wordt het vrouwtje.

nemo05-aquazoo-leerdam