Zeewater

Onze zeewater aquaria bestaan uit totaal 13 aquariums waarvan de grootste 5000 liter en de kleinste de haaiencrèche  van 129 liter. Al onze zeewateraquariums zijn zogenaamde tropische zoutwater aquariums met een temperatuur tussen de 25 en 27 graden Celcius. Van de 13 aquariums zijn er 4 zogenaamde speciaal aquariums, 2 vissen aquariums (fish only marine) en de rest zijn rif aquariums met vissen, koralen, slakken, garnalen etc. vanuit alle tropische zeeën. 1 aquarium hiervan is het haaienaquarium waarin zich geen koralen bevinden vanwege minder goede waterkwaliteit door het voeren, het andere fish only aquarium bevat de specials die ook zeer lastig te houden zijn en vooral een exclusief dieet hebben.

Fish-only zeewater aquarium

 

Wat is een fish-only zeewater aquarium?
De naam zegt het al: in dit zeewater aquarium leven in principe alleen vissen, dit in tegenstelling tot de meest gebruikelijke zeewater aquaria; daarin leven naast vissen ook ongewervelden zoals bijvoorbeeld slakken en garnalen. Ook kleurrijke koralen en anemonen worden als vanzelfsprekend gezien binnen de zeewater hobby.
Maar in dit nieuw aquarium van 3 meter lang, 1 meter diep en 80 centimeter hoog en met een inhoud van 2400 liter zeewater is dit niet het geval: hierin leven vissen welke niet samen gehouden kunnen worden met bijvoorbeeld anemonen en koralen. Dit komt omdat de vissen die in dit aquarium leven zowel koralen en anemonen als voedsel beschouwen. Wanneer we deze dus zouden huisvesten samen met deze vissen, zal hier snel niet veel van over blijven.

Herkomst van de vissen.
De vissen welke in dit grote aquarium wonen, leven van oorsprong in verschillende zeeën: de Stille Oceaan, Caribische Zee, Rode Zee. Denk hierbij aan landen zoals Tahiti, Hawaii, Oman, Egypte, Indonesië, Malediven, Filippijnen, Australië en Cuba.

Hybride aquarium?
Wat dit aquarium nog meer erg bijzonder maakt is dat er naast de vissen ook ander onderwater leven te aanschouwen is! Omdat dit geen koraal of anemonen zijn zal er iets beter gezocht moeten worden door de bezoeker: er zitten namelijk in het zand en tussen de stenen verschillende slakken, garnalen, krabben en kreeften verstopt. Deze hebben een hele nuttige taak; het opruimen van voedselresten en het opeten van zogenoemde detritus. Dit is een verzameling van oa. vuil en vissenpoep.

Verzorging.
De vissen in dit aquarium: Koraalvlinders, Keizersvissen, Doktersvissen, Lipvissen hebben allemaal specifieke eisen aan hun verzorging. Naast een wekelijkse waterwissel hebben ze ook elk een specifiek dieet. Omdat Doktersvissen ook wel de koeien van het rif worden genoemd hebben zij veel groenvoer nodig. Daarom worden zij elke dag gevoerd met algen, zeewier en spirulina. De Koraalvlinders krijgen naast een soort garnaaltjes uit de vriezer (Mysis en Artemia) ook een afwisselend zeebanket van mosselen, kokkels, scheermessen en oesters. Keizersvissen zijn de vissen die bijna alles lusten: wanneer zij eerst gevoerd zijn met speciaal voer voor zeewater vissen, eten zij met de pot mee. Voordat al het voedsel wordt aangeboden, wordt deze eerst verrijkt met vitaminen. Daarnaast is er een ander ingrediënt wat deze dieren stuk voor stuk krijgen: liefde! De dieren in dit aquarium zijn zeer gevoelig om ziek te worden. Daarom is het van groot belang dat de verzorger van dit aquarium trouw elke dag naar deze dieren komt om hen te verzorgen, waardoor hij de kleinste veranderingen in bijvoorbeeld gedrag of watersamenstelling kan waarnemen en daarop kan reageren. De liefde en passie van de verzorger voor deze dieren heeft het mogelijk gemaakt om dit prachtige aquarium te realiseren.

IMAG0316

Mixed Reef

 

Sinds 2022 is de wens uitgesproken om bij AquaZoo-Leerdam een mooi nieuw mixed reef te plaatsen. 1 Januari 2024 is er een nieuw Aquarium gevuld en een zeerif opgebouwd. Zoals aquarianen kunnen beamen zal een aquarium moeten “indraaien”. Na het indraaien duurt het gemiddeld 2 jaar voor een mixed reef echt mooi gevuld zal zijn maar ook mooi stabiel zal draaien. In een mixed reef aquarium zal je zowel lederkoralen, “oren” als diverse soorten steenkoralen vinden. Dit is dan ongeveer ook wel het moeilijkste wat er in de zeewateraquaria mogelijk is. Dit betekent dat er meer waterwaardes gecontroleerd dienen te worden. U kunt inmiddels van een steeds mee vullend aquarium gaan genieten. Hieronder vind u de ongeveer huidige status van het aquarium. Ongeveer iedere maand willlen we aan de fotoviewer een opname toevoegen.

Rode Zee Biotoop


De Rode Zee is een langgerekte binnenzee gelegen tussen Azië en Afrika. De naam is afkomstig van de rode blauwwieren die af en toe in grote hoeveelheden in deze zee voorkomen waardoor het water een rode schijn kan hebben. Een andere lezing over de herkomst van de naam “Rode Zee” is dat de naam een verwijzing is naar de rode rotsen/bergen die aan de Golf van Akaba uit de zee oprijzen.

De Rode Zee is beroemd vanwege zijn prachtige en uitgestrekte koraalriffen mede dankzij de verbinding met de Indische Oceaan. Deze kustriffen behoren tot rijkste koraalriffen van de wereld en een populaire duikbestemming. In de Rode Zee komen vele soorten steenkoralen en lederkoralen voor. Ook de zeer veel voorkomende vissoorten zoals de Anthias, zeepaardjes, slakken, krabben, kreeften, haaien en roggen zijn een lust voor het oog. In dit aquarium hebben wij een mix van vissen en koralen aangebracht die onder andere ook in de Rode Zee voorkomen.

Anemoonvissen


In dit speciaal aquarium bevinden zich verschillende soorten anemonen en de zeer geliefde driebands anemoonvis. Deze anemoonvis is zeer populair bij zee aquarianen en kinderen, De anemoonvis wordt ook in gevangenschap gekweekt. De vis is zeer levendig, sterk en goedkoop in aanschaf. Een anemoon heeft meestal een vaste bewoner bij zich, de anemoonvis, welke erin diverse soorten zijn.
Dit visje beschermt de anemoon tegen vijanden, en onderhoud de anemoon, omgekeerd zorgt de anemoon voor een veilige thuishaven voor de anemoonvissen, door deze met haar giftige tentakels tegen vijanden te beschermen. Men spreekt hier dan ook wel van symbiose. Het wijfje zet zo’n 150 eieren af die door het mannetje bewaakt worden. Na ongeveer 10 dagen komen de eieren uit. Het blijkt dat alle driebands anemoonvissen (Amphiprion Ocellaris) worden geboren als mannetjes. Tijdens het vormen van koppels verandert de grootste van de twee van geslacht en wordt het vrouwtje.

nemo05-aquazoo-leerdam