Zoet water

Alle aquaria die bij AquaZoo-Leerdam tentoongesteld staan kunnen we onderbrengen in 2 soorten aquaria. In de eerste soort hebben we gezelschapsaquaria, hierin hebben we vissen, garnalen en bijvoorbeeld ook slakken uit diverse delen van de wereld bij elkaar in het aquarium zwemmen. Ook het planten bestand komt uit diverse delen van de wereld. In de tweede soort hebben we zogenaamde biotoop aquaria. Hierin zwemmen vissen, eventueel ook garnalen en slakken die uit een bepaald deel van de wereld komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aquarium met Malawi Cichliden, Discusvissen of een Amazone biotoop
vis

 

Gezelschapsaquarium


In dit aquarium ziet u vissen en planten uit diverse delen van de wereld. De hoofdbewoners zijn Kegelvlekbarbelen (Rasbora heteromorpha). Dit zijn vissen die uit Azië komen en onder de groep van de Barbelen worden geplaatst. De zogenaamde bijvissen zijn o.a. Diamantgoerami’s (Trichochaster leeri) welke een Labyrintvis is. Deze vissen hebben een extra orgaan, namelijk het Labyrint. Dit orgaan stelt de vissen in staat om in zuurstofarm water te kunnen leven en lucht aan het wateroppervlak te kunnen opnemen.

Biotoop/Speciaal aquarium


In dit soort aquaria zwemmen voornamelijk vissen uit een bepaald gebied, waar ook ter wereld. In bovenstaand aquarium van 4 meter hebben we een Zuid-Amerika biotoop nagebootst. Echter komen de planten niet specifiek uit dit gebied. De planten die in dit aquarium staan zijn epifyten. Epifyten zijn planten die niet met hun wortels in het zand of grind staan, maar zich vasthechten aan bijvoorbeeld hout of stenen.

De vissen die in dit aquarium zwemmen zijn o.a. Zoetwater roggen (Potamotrygon leopoldii en Potamotrygon sp. Pearl) dit zijn vissen die een discsize van wel 50 cm. kunnen krijgen!

Biotoop aquaria


Een ander Biotoop aquarium is die met Discusvissen (Symphysodon aequifasciatus). In dit aquarium zwemmen 8 Discusvissen, dit zijn scholenvissen en dienen ook in een groep van minimaal 7 stuks gehouden te worden.

Deze vis wordt ook wel de ‘Parel van de Amazone’ genoemd. Dit is niet voor niets want zij stellen hoge eisen aan de watersamenstelling, zwemmen statig door het aquarium en kunnen een grootte van wel 25 cm worden. In dit aquarium staan ook planten die uit het Amazone gebied komen: Amazone Zwaardplanten (Echinodorus bleheri) en Reuzen vallisneria (Vallisneria gigantea) welke een kosmopoliet is, dat wil zeggen een soort die over de hele wereld verspreid voorkomt.